Eddy Merckx en Frans Verbeeck, in de jaren zeventig regelmatig harde tegenstrevers in de koers, zullen zondag 5 juli samen de start geven van de eerste post-coronakoers in Rotselaar. De organisator krijgt intussen langs alle kanten steun, ook financiële. De wielerbond van zijn kant heeft een draaiboek klaargemaakt met de kostprijs van een koers. Met een instapprijs van 2.000 euro kan je een wedstrijd organiseren. Rotselaar bijt op 5 juli als eerste nieuwe profkoers de spits af, en organisator Marc Verbeeck krijgt sinds de bekendmaking de ene telefoon na de andere. Wat zeker is: alle Belgische profploegen gaan van start. Deceuninck - Quick-Step, Lotto Soudal, Sport Vlaanderen-Baloise,Bingoal Wallonie-Bruxelles hadden al bevestigd, Wanty Groupe-Gobert vervoegt het peloton, net als het Duitse team Alpecin-Fenix van Belgisch kampioen Tim Merlier.
“Ik krijg ook aanbiedingen van sponsors die op diverse manieren mee op de kar willen springen. De honger naar koers is duidelijk zeer groot. Niet alleen financieel, maar ook materiaal willen sponsors me steunen. Ik heb bijvoorbeeld al twee kandidaten die willen komen filmen en voor een live captatie willen zorgen”, aldus nog Verbeeck, CEO van Vermarc Sport, naam van de firma die ook de naam van de wedstrijd zal worden.
Eddy Merckx Vader Frans Verbeeck was in de jaren zeventig een succesvol klassiek renner, en midden jaren zeventig waren zijn duels met Eddy Merckx hilarisch, dramatisch. Merckx klopte Verbeeck in oerspannende sprints in Gent-Wevelgem en Luik-Bastenaken-Luik, maar Verbeeck - ook wel de melkboer van Wilsele genoemd - nam daarop in hetzelfde jaar ‘73 wraak met een sprintduel in het Belgisch kampioenschap in Soumagne. Hij versloeg toen Eddy voor de driekleur.
Geschiedenis schreef Frans Verbeeck echter vooral door Merckx te vergezellen tijdens zijn historische raid in de Ronde van Vlaanderen ‘75, waarop hij als ‘verliezer’ - maar wel de enige die Merckx honderd kilometer kon volgen - aan interviewer Fred De Bruyne voor de tv-camera’s verklaarde niet te begrijpen waarom die Merckx 5 kilometer per uur rapper reed dan de concurrentie.
Verbeeck en Merckx bleven na hun loopbaan contact houden. Die vriendschap leidt nu tot de invitatie voor Eddy om op 5 juli mee de start te geven aan de bedrijfsgebouwen van Vermarc Sport in Wezemaal, samen met de burgemeester van Rotselaar, Jelle Wouters (CD&V).
Marc Verbeeck heeft intussen ook beslist alle eventuele winst van de eerste profkoers te herbesteden aan jeugdwedsrrijden in de regio. “Ik reken op een organisatiekost van ongeveer 15.000 euro. Ik heb 7.500 euro kosten voor de Bond en het prijzengeld. Neem daarbij nog kosten voor seingevers en vele andere kleinere dingen, en ik zal op 15.000 euro landen. Maar stel dat ik via sponsoring toch aan 25.000 euro inkomsten kom, dan gaat het overschot naar de jeugdwedstrijden. Ik wil daarmee een steun zijn voor iedere organisator in de regio.”
Kostprijs: 2.000 euro
De algemene directeur van Belgian Cycling, Jos Smets, had een belangrijk aandeel in de realisatie van de eerste koers. Smets, zelf afkomstig uit buurgemeente Nieuwrode, stelt dat de eerste Grote Prijs Vermarc Sport in geen tijd werd georganiseerd. “Dit bewijst dat je op korte termijn veel kan als de wil er is om te organiseren. Belangrijk in dit verhaal zijn het initiatief van een privépartner, in dit geval dus Marc Verbeeck, en de goodwill van de lokale besturen.”
Smets werkte zelf intussen een draaiboek uit waarmee verantwoordelijken van de wielerfederatie de boer kunnen op gaan om organisatoren én sponsors te vinden. “We bieden in dat draaiboek een product aan. Ons product heet koers, een wielerwedstrijd. Zo’n koers is een event, een sociaal gebeuren dat publiek lokt, mensen op straat brengt. Als voorzitter van de provinciale afdeling Vlaams Brabant van Cycling Vlaanderen heb ik dat alles in een gedetailleerd kosten- en batenboek gegoten. Je moet rekenen dat je al voor zo’n 2.000 tot 2.500 euro een koers kan organiseren voor jeugd. Als je de kosten voor seingevers kan beperken, door o.m. medewerkers van je vereniging of organisatie in te schakelen, hoeven je kosten niet verder op te lopen. In return heb je een event mét publiek en consumpties. In mijn Nieuwrode heb ik bijvoorbeeld de uitbater van café Klokhuis die iets extra wil doen voor het wielergebeuren, en dat leidde tot een oefenkoers op 26 juli. Ik zorg met mijn wielerclub voor de activiteit, hij sponsort.”
Reserves aanspreken De coronacrisis hakte zwaar in op de organisatie van wielerwedstrijden en volgens Jos Smets is er nog geen teken van heropstanding. “Integendeel, er haken er nog meer af. Vooral het signaal vanuit de overheid dat alle massa-evenementen verboden zijn tot 31 augustus heeft vele organisatoren en burgemeesters doen beslissen hun organisatie te schrappen. Dat signaal was in eerste instantie bedoeld voor muziekfestivals, maar de organisatoren van koersen hebben begrepen dat het ook voor hen geldt. Fout, maar dat is moeilijk terug te draaien. Terwijl, ik toch wil zeggen dat er voor een wielerwedstrijd met jeugd aan de start minder publiek in de gemeente zal rondlopen, dan er volk is in een winkelwandelstraat.’’
Smets roept de organisatoren van koersen ook op nu niet te aarzelen met een organisatie. “Kijk, er is een grote koershonger. Onze renners willen rijden. Ik weet dat het moeilijk is, maar een goede organisatie heeft een reserve, en die moet je nu aanspreken. Ik organiseer bijvoorbeeld zelf met de vzw Ronde van Vlaams-Brabant een meerdaagse wedstrijd. We hebben die koers nu verplaatst van juli naar augustus. Ze zal vijf dagen worden gereden van 5 tot 9 augustus. We moeten daarvoor onze kassa plunderen, we gaan onze reserves van 10.000 euro aanspreken. Maar we willen dat onze onze koers doorgaat. Reserves heb je niet omwille van de reserves, maar wel om te gebruiken als het iets lastiger is.”
Comments