top of page
  • elien69

Vermarc Cycling Project geeft jeugd- en dameswielrennen een extra duwtje in de rug

T

oen corona ruim 2 jaar geleden roet in de wielerkalender strooide, kwam Vermarc Sport met het Vermarc Cycling Project op de proppen om zo het steeds slinkende aanbod aan wielerwedstrijden tegen te gaan. Met een uitgekiende organisatie verliep de eerste koers sinds het uitbreken van de pandemie vlekkeloos. Maar corona is lang niet de enige spelbreker. Onlangs nog werd Parijs-Roubaix voor beloften geannuleerd en ook het vrouwenpeloton krijgt regelmatig te kampen met gaten in de kalender. Vermarc Sport blijft niet bij de pakken zitten en organiseert voor het tweede jaar op rij een reeks koersen als aanvulling op de wielerkalender.


Als antwoord op de verstoorde wielerkalender en gebrek aan koersritme bij de beloften, nieuwelingen, junioren en vrouwen besloot Vermarc Sport de handschoen op te nemen en zelf wielerwedstrijden te organiseren. De Grote Prijs Vermarc was zo de eerste koers op profniveau sinds het uitbreken van de pandemie. Na de geslaagde editie in 2020 werd besloten om verder te kijken dan de elite-mannen en ook de afgelaste wielerwedstrijden van de beloften, junioren, nieuwelingen en dames meer aandacht te geven. Die vertoefden voordien een beetje in de schaduw van de elite-mannen en vrouwen, maar de impact van het wegvallen van koersritme was daarom niet minder groot.Ladies first

Het vrouwenwielrennen schakelt al een aantal jaar in een hogere versnelling. Dat vertaalt zich in wedstrijdorganisaties die beslissen om het prijzengeld gelijk te trekken of wedstrijden die beslissen om ook een vrouweneditie uit de grond te stampen. Deze zomer prijkt er na 13 jaar bijvoorbeeld opnieuw een vrouweneditie van de Tour de France op de wielerkalender en ook de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo zal volgend jaar een vrouweneditie organiseren.


Vermarc Sport kon die trend moeilijk aan zich voorbij laten gaan en trekt nog steeds de kop op weg naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de wielersport. Om die boodschap extra kracht bij te zetten, organiseert Vermarc Sport op 21 en 22 mei de 2-daagse voor dames op clubniveau. Raar maar waar: deze koers is de enige koers voor dames op clubniveau in België.


Bij Vermarc Sport steunen we bovendien equal rights, zowel op als naast de fiets. Dat leidde onlangs nog tot een mooie samenwerking met Plan International. Een deel van de opbrengst van die unieke collectie ging gedeeltelijk naar de financiering van sportprojecten in Afrika met oog voor gelijke kansen tussen jongens en meisjes. Als alle neuzen in dezelfde richting wijzen is het slechts een kwestie van tijd vooraleer gelijke rechten tussen mannen en vrouwen niet langer een verre droom lijken.


Jong geleerd …

Door een gebrek aan seingevers zagen de beloften hun “Hel van het Noorden” na twee coronajaren nu al voor het derde jaar op rij in rook opgaan. Dankzij het Vermarc Cycling Project krijgen zij de kans om op het hoogste niveau te tonen wat ze in hun mars hebben. De deelnemerslijst van de Grote Prijs Vermarc bestaat telkens uit een mooie mix tussen gevestigde waarden en jonge renners die hun neus aan het venster komen steken. Daarnaast zijn er met de 2-daagse U17 (nieuwelingen), de 3-daagse U19 (junioren) en de Ronde van Vlaams-Brabant nog enkele mooie kansen om hun kunnen te tonen. Ook het jeugd-peloton bij de vrouwen krijgt de kans om zijn beste beentje voor te zetten tijdens de 2-daagse Dames Jeugd (nieuwelingen en junioren).● 15/05/2022: Grote Prijs Vermarc

● 21-22/05/2022: 2-daagse Elite Dames 2.15 IC2

● 28-29/05/2022: 2-Daagse U17

● 16-17/07/2022: 2-Daagse Dames Jeugd

● 23-25/07/2022: 3-Daagse U19

● 27-31/07/2022: Ronde van Vlaams-Brabant

426 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page